• Striebro v celoslovenskom kole pre Lenku Magovú

            30. 6. 2022

            V dňoch 22.-25. júna sa Mestské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne stalo dejiskom 68. ročníka postupovej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých s názvom Hviezdoslavov Kubín. Zástupenie mala aj naša škola prostredníctvom Lenky Magovej, žiačky 8.A triedy, ktorá do celoslovenského kola postúpila víťazstvom v krajskom kole v Bzinciach pod Javorinou. V pásme režírovanom Samuelom Horňáčkom sa v Kubíne dovedna predviedlo 18 súťažiacich - 8 v kategórii poézie a 10 v kategórii prózy. Celé pásmo bolo venované 40.výročiu úmrtia slovenského básnika Jána Smreka. Po súťažných prednesoch nasledovala diskusia, počas ktorej sa súťažiaci mohli oboznámiť s kladmi i zápormi svojho textu i svojho výkonu. Lenka získala ocenenie strieborným pásmom a stala sa tak druhou najlepšou recitátorkou poézie na Slovensku, čo nás napĺňa veľkou hrdosťou, nakoľko Lenka je žiačkou našej školy. Lenke zároveň prajeme, aby svoj talent naďalej úspešne rozvíjala aj v budúcnosti.

          • Výsadba okolia školy

            30. 6. 2022

            Skrášľovanie okolia našej školy sme začali jarnými prácami na Deň zeme. Na počiatočné upratanie školského areálu nadviazali ďalšie projekty premeny vstupu do školy a nového ihriska. Keďže terénnymi úpravami vznikol okolo ihriska svahovitý terén,  bolo potrebné vyriešiť úpravu tejto plochy tak, aby spĺňala estetické a ekologické kritériá a tiež zohľadniť náročnosť na údržbu. Po porade so záhradnou architektkou sme sa rozhodli pre výsadbu skalníkov. Skalník  Dammerov-Cotoneaster Dammeri  je vďačná, nenáročná, pôdopokryvná rastlina, ktorá sa dobre rozrastá, rýchlo pokryje vysadenú plochu, koreňmi spevní svahovitý terén a zadrží na ňom zrážkovú vodu, čím zlepšuje vlahový režim a znižuje eróziu pôdy. Navyše je to neopadavá drevina, vytvára zelenú plochu aj v zime a znesie aj mierne pošliapanie. Skalníkmi sme spevnili aj svah medzi parkoviskom a ovocným sadom. Celkovo bolo vysadených 700 kusov mladých rastliniek, ktoré už pekne zakorenili a usilovne rastú.

            Ďalším krokom bolo vytvorenie nových záhonov pri vstupe do školy. Projekt sponzorsky vypracovala bývalá žiačka našej školy, záhradná architektka Ing. Lívia Ondrejková, ktorá nám výdatne pomáhala aj pri samotnej realizácii záhonov. Vysadili sme tu vyše 105 trvaliek, ako napríklad Prunus laurocerasius, Photinia fraseri, Pinus mugo, Hydrangea, Rudbeckia, Anemone, Sedum, Nepeta, Stachys, Aster, Echinacea, Pennisetum, Miscanthus, Cotoneaster, Pulsatila...Záhony boli doplnené lavičkami a ozdobnými prvkami- farebnými ceruzkami, ktoré nám pomohli vyrobiť páni školníci. Nové rastlinky- zakúpené aj z domácej produkcie pribudli aj do bylinkovej špirály.

            Poslednou premenou v okolí školy je motýlí záhon. Výsadbu zrealizovala pani učiteľka Kršková ako oddychovú zónu s posedením pre deti so ŠVVP. Je vysadený trvalkami ako budleja, rudbekia, veronika, šalvia, ktoré priťahujú včely a motýle, takže deti môžu pozorovať nielen pestré kvety, ale aj život hmyzu medzi nimi. Spolu s rastlinkami vo vegetačných nádobách sa tu nachádza okolo 40 kusov jedincov. Celkovo do nášho školského areálu tento rok pribudlo približne 850 kusov rastlín.

            Celá tohtoročná výsadba školského pozemku s ovocným sadom, ktorý realizoval pán učiteľ Hruška v minulom roku, vytvára inšpiratívne, esteticky i funkčne hodnotné zelené prostredie pre zdravý vývoj našich žiakov.

        • Zmena výdaja obeda
          • Zmena výdaja obeda

            29. 6. 2022

            Milí rodičia,

            vedúca ŠJ oznamuje, že zajtra 30.6.2022 sa obed vydáva od 10:00 hod. Z toho dôvodu prosíme rodičov, ktorí si prídu obed vyzdvihnúť, aby tak urobili najneskôr do 12:30 hod., nakoľko dlhší výdaj nie je možný.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Turistika na Inoveckú chatu

            27. 6. 2022

            Dňa 23.6.2022 sa žiaci 8.A a 8.C zúčastnili koncoročného výletu na Inoveckú chatu. Turistika začala v Jastrabskom priesmyku, skôr známy ako Radar. Vybrali sa po zelenej turistickej značke smer Inovecká chata. Cesta trvala okolo 1 hod a 45 min. Prekonali prevýšenie cca 430 výškových metrov. Podaktorí prekonali aj samých seba. Na chate čakal sľúbený chutný obed. Po doplnení energie mali voľnočasové aktivity – futbal, volejbal... Späť išli po červenej turistickej značke, ktorá bola bohatá na krásne výhľady do okolia. Unavení a plní zážitkov z krásne prežitého dňa sa vrátili domov.

          • Otvorená hodina pre rodičov

            24. 6. 2022

            Celý školský rok na našej škole prebiehal krúžok anglického jazyka pre prvákov a druhákov. Krúžok u nás viedla lektorka z jazykovej školy Just English. Deti boli z hodín nadšené a veľmi sa na ne tešili. Posledná hodina bola otvorená, teda určená aj pre rodičov žiakov. Tí sa mohli počas hodiny prísť pozrieť na to, ako ich deti pracujú a zapájajú sa. Rodičom sa hodina taktiež páčila a viacerí prejavili záujem prihlásiť svoje deti aj budúci školský rok.

          • Krúžok Viem, čo zjem

            24. 6. 2022

            Počas uplynulého školského roka sme sa v rámci krúžku VIEM, ČO ZJEM toho s deťmi o jedle naučili veľmi veľa. Spočiatku nám šťastie veľmi neprialo a tak sme kvôli pandémii trávili čas skôr teoretickými znalosťami. Naučili sme sa o tom, ako by mala vyzerať vyvážená strava, zdravý tanier, akú funkciu má v našom tele voda, čo môže spôsobiť nedostatok tekutín a veľa iného. Po skončení protipandemických opatrení sme navštívili obchod s potravinami, kde sme si reálne prezreli zloženie potravín a deti určovali, ktoré potraviny je vhodné nakupovať a ktoré zase nie. Na našich hodinách sme sa venovali aj príprave niektorých jednoduchých jedál, robili sme zdravé a chutné nátierky, polievku, či nepečený dezert. Veríme, že deti si do svojho života odniesli veľa užitočných informácií a niektoré z receptov budú zastávať aj čestné miesto v domácich jedálničkoch.

        • Preberanie samotestov
          • Preberanie samotestov

            23. 6. 2022

            Milí rodičia,

            oznamujeme Vám, že v piatok 24.6.2022 v čase od 8:00 do 16:00 bude na recepcii školy pripravená distribúcia samotestov, ktorých záujem ste si začiatkom júna nahlásili. Každý rodič, resp. zákonný zástupca žiaka dostane balenie, ktoré obsahuje 5 ks samotestov pre 1 dieťa a ich prebratie potvrdí svojim podpisom na preberacom protokole. 

            Distribuované antigénové samotesty sú určené na použitie v školskom roku 2022/2023. Testovanie sa bude realizovať podľa potreby v prípade opätovného výskytu ochorenia COVID-19 podľa inštrukcií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            Ďakujeme za porozumenie.

          • Žiaci 3.B v mestskej knižnici

            23. 6. 2022

            20.6.2022 žiaci 3.B navštívili mestskú knižnicu, kde sa zapojili do aktivity „Celé Slovensko číta deťom.“ Čítali deti, čítali pani knihovníčky aj členka folklórneho súboru Drienovec, ktorá si s deťmi aj zaspievala a zatancovala. Za odmenu dostali všetci milý darček. A na záver si ešte deti požičali knižky na prázdniny.

          • K prameňu Bebravy

            22. 6. 2022

            Mnohí z nás poznajú zahraničie lepšie ako svoje najbližšie okolie. Chodíme na turistiky do Tatier a nevieme, že nádhernú prírodu máme na dosah ruky. Odkiaľ sa berie voda v našej rieke Bebrava, ktorej názov nesie aj naše mesto? To sa pokúsili vypátrať žiaci 3.A v utorok 21.6.2022 práve v prvý letný deň. Od rána bol deň zaliaty slnkom a to nás povzbudilo a potešilo. Nenáročný výstup k prameňu rieky Bebrava začal v Čiernej Lehote, kde nás už čakal sprievodca pán Ďuriš zo združenia K prameňom Bebravy. Celou cestou nám robil výklad pri náučných tabuliach a deti ho pozorne počúvali. Dozvedeli sa zaujímavé informácie o vode, videli malé pramienky, odvážlivci z nich aj ochutnali vodu. V závere vychádzky deti aj preskúšal, čo si o vode zapamätali. Okrem iného sa dozvedeli aj to, prečo je potrebné spevňovať brehy potôčikov vysádzaním vhodných drevín. Sami sa do tejto aktivity zapojili a vysadili sedem mladých sadeníc stromov. Práca ich veľmi bavila, každá skupinka si svoj stromček najskôr zasadila a potom poliala. Pomohli aj pri osádzaní pletiva, ktoré bude chrániť stromčeky pred poškodením. Odmenou pre deti bolo pohostenie a opekačka, behanie po potoku v gumákoch, naháňanie po lúkach, oberanie lesných jahôd, ale hlavne dobrý pocit, že urobili pre našu krásnu prírodu dobrý skutok. Stromčeky si môžu ísť kedykoľvek pozrieť s rodičmi a presvedčia sa, či sa im darí. Bol to nádherný deň v úžasnej prírode s množstvom zážitkov.

          • Kreatívne na hodine slovenského jazyka

            21. 6. 2022

            Hodiny slovenského jazyka a literatúry vôbec nemusia byť nudné. Svedčí o tom aj hodina v 5.A, ktorej téma bola Opis pracovnej činnosti. Keďže pracovnou činnosťou je aj príprava jedla podľa receptu, rozhodli sme sa ísť práve touto cestou. Je vedecky dokázané, že žiaci si pamätajú len 20% počutého, ale až 90% zažitého. Preto veríme, že na to, čo sa žiaci naučili dnes, tak skoro nezabudnú. Deti sa rozdelili do skupín a vopred sa vzájomne dohodli, čo kto na prípravu receptu prinesie. Bolo teda potrebné spolu komunikovať a dohodnúť sa. Každý jeden člen skupiny bol dôležitým článkom a mal svoju mieru zodpovednosti. Žiaci to však zvládli perfektne. Vyrobili si zdravý ovocný šalát s jogurtom, utužili svoje vzťahy v triede, kooperovali spolu, pomáhali si a zároveň sa aj niečo nové naučili. Veríme, že sa im aktivita páčila.

          • Dejepisná exkurzia v Košariskách

            20. 6. 2022

            Dňa 15.júna sa vybraní žiaci z deviateho a siedmeho ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie. Ich prvou zastávkou bolo Vojenské historické múzeum v Piešťanoch, kde sa oboznámili so súčasnou i historickou vojenskou technikou SR. Mohli si prezrieť tanky, motocykle, lietadlá i zbrane od roku 1948 až po súčasnosť. Mnohí žiaci príjemné prekvapili svojimi vedomosťami z danej oblasti i samotného pána sprievodcu. Následne sa žiaci vybrali po stopách generála M. R. Štefánika do jeho rodného domu v Košariskách. Žiaci sa oboznámili s jeho životom, štúdiom a prácou. Mohli vidieť jeho neskromnú zbierku predmetov, ktoré získal počas jeho zahraničných ciest po celom svete. Súčasťou expozície bola aj jeho letecká bunda, ktorú mal oblečenú počas osudného letu 4.júna 1919. Exkurziu ukončili na mieste jeho posledného odpočinku - mohyla na bradle. Žiaci sa vrátili domov plní zážitkov i nových vedomostí.

          • Krajské kolo v bedmintone

            20. 6. 2022

            Dňa 8.6.2022 nás úspešne reprezentovali na krajských majstrovstvách v bedmintone, ktoré sa konali v Trenčíne, žiačky 8.A triedy - Nela Hrušková a Tamara Zitová. Po ťažkých zápasoch si vybojovali vo veľmi silnej konkurencii pekné 4.miesto. Srdečne ďakujeme za reprezentáciu a šírenie dobrého mena našej školy.

          • Tretiaci vo včelárskej záhrade Smolenice

            16. 6. 2022

            Dňa 13.6.2022 sa žiaci 3.ročníka zúčastnili školského výletu v Smoleniciach. Prvou zastávkou bola včelárska záhrada. Deti prešli viacerými stanovišťami, na ktorých získali počas pútavého výkladu sprievodcov vedomosti a zaujímavosti o živote včiel, o histórii včelárov a stavbe úľa. V tvorivej dielničke si každý vyrobil vlastnú sviečku z včelieho plastu. Napokon prebiehala ochutnávka 3 druhov medu a nákup v obchodíku s veľkým množstvom včelích produktov. Druhá zastávka bola na nádvorí Smolenického zámku. Deti prešli lesnou cestičkou až k hlavnej vstupnej bráne a k náučnému chodníku pod zámkom. Výlet sa všetkým veľmi páčil, odniesli si mnoho zážitkov, spoznali nové miesta a strávili príjemný deň.

          • Exkurzia v PD Brezina

            16. 6. 2022

            Žiaci 1. ročníka zažili 13.6. 2022 neobyčajný deň. Navštívili PD Brezina v Pravoticiach, kde ich čakal zaujímavý  program s milými zamestnancami družstva. Žiaci sa nevedeli dočkať poľnohospodárskych strojov, kde si okrem prehliadky mohli vyskúšať sedenie za volantom. Najväčším prekvapením však bolo, že ich ujovia šoféri aj povozili po areáli družstva. Na výber mali množstvo strojov: traktory John Deere, kombajn, kamión, sejačka, kosačka a iné. Tých prekvapení však bolo viac. Deti následne čakalo občerstvenie – hot dog, minerálka, sladkosť. Ďalším bodom programu bola prehliadka kravína a mladých teliatok. Deti mali možnosť sledovať aj muflónov a danielov vo výbehu v ohrade. Na záver nesmel chýbať nákup drobností v miestnej podnikovej predajni Brezina. Všetci z exkurzie odchádzali nadšení, plní zážitkov a nových poznatkov. Touto cestou ďakujeme zamestnancom PD BREZINA Pravotice za vynikajúco pripravený program, ochotu, trpezlivosť a ústretovosť. Určite sa tam ešte radi vrátime.

          • Exkurzia z chémie – závod Hella

            13. 6. 2022

            Dňa 6. a 7. júna sa 45 žiakov 9. ročníka zúčastnilo exkurzie z chémie, ktorá bola venovaná téme „Plasty“. Keďže sa v našom meste nachádza závod Hella, ktorý z plastov vyrába zadné svetlá automobilov, cieľ bol jasný. Naši žiaci sa počas exkurzie podrobne oboznámili s procesom výroby svetiel, aj s najnovším výrobným programom firmy. Najviac určite zaujali roboty, aj laserová zváračka. Určení zamestnanci firmy, ktorí žiakov sprevádzali, trpezlivo vysvetľovali a odpovedali na všetky ich otázky. Poďakovanie patrí hlavne p. Vojtkovej, ktorá nám exkurziu sprostredkovala, aj všetkým, ktorí sa pričinili o jej vydarený priebeh.

          • Exkurzia z biológie pre 5.ročník

            8. 6. 2022

            Dňa 7.6.2022 sa uskutočnila exkurzia z biológie, ktorej sa zúčastnilo 80 žiakov 5.A, 5.B a 5.C triedy. V programe exkurzie bola návšteva Štátneho žrebčína v Topoľčiankach spojená s prehliadkou Topoľčianskeho zámku. Ďalej sme navštívili Arborétum v Tesárskych Mlyňanoch. V tomto pracovisku SAV si žiaci poprezerali rôzne dreviny z celého sveta. V arboréte plnili v pracovných skupinách zadané úlohy, ktoré uspokojivo zvládli. V závere si mali možnosť zakúpiť rastlinky vypestované v arboréte. Program exkurzie bol po krásnom, slnečnom dni splnený a spokojní aj keď trošku unavení sme sa šťastlivo vrátili domov. Poďakovanie patrí všetkým žiakom sa slušné správanie, pomoc a spoluprácu pri práci v skupinách a samozrejme triednym učiteľom – Korbelovej, Rácikovej a Rurákovi za pomoc pri organizovaní exkurzie. 

          • Deň detí

            6. 6. 2022

            1. jún je Medzinárodným dňom detí. Sviatok, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. V tento deň si viac ako inokedy pripomíname nezastupiteľné miesto detí v našich životoch. Nebolo to inak ani v našej škole. Hoci školský darček dostali naše deti až v piatok 3. júna v podobe návštevy divadelného predstavenia, v stredu 1. júna sme im pripravili zábavno športové odpoludnie v areáli školy. Čakali na nich pripravené stanovištia, na ktorých mohli súťažiť v rôznych disciplínach a aj sa niečo nové naučiť.

    • Kontakty

      • Základná škola, Partizánska 6, 957 01 Bánovce nad Bebravou
      • Kancelária školy: 038/760 3424; Riaditeľ školy: 0908 752 511
      • Partizánska 6, 957 01 Bánovce nad Bebravou Bánovce nad Bebravou Slovakia
      • Vedúca školskej jedálne: 038/760 3862
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje