• Mladšie žiačky majsterky okresu v malom futbale

            31. 10. 2022

            Vo štvrtok 27.10.2022 sa na pôde MFC Spartak Bánovce nad Bebravou konalo pod záštitou CVČ okresné kolo v malom futbale mladších žiačok. Svoje futbalové zručnosti si navzájom zmerali so žiačkami zo ZŠ Rybany, ZŠ Duklianska, ZŠ Gorazdova a ZŠ Komenského. Naše žiačky sa po troch výhrach a jednej remíze stali majsterkami okresu. Školu reprezentovali: K. Čvirigová, L. Dolinská, L. Gízlová, J. Kubuláková, S. Mokryšová, N. Nižňanská, P. Richtáriková, B. Scheerová, S. Bezdeková a M. Šustrová. Dievčatám srdečne gratulujeme k úžasnému výsledku, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a vo štvrtok, 3.11.2022 im budeme držať palce v regionálnom kole.

          • Čiastočné zatmenie Slnka

            27. 10. 2022

            Slováci sa v utorok 25.10.2022 stali opäť svedkami jedinečného vesmírneho divadla. Mohli pozorovať na oblohe raritné čiastočné zatmenie Slnka, ktoré nastáva v okamihu, keď sa medzi pozorovateľa a Slnko premietne Mesiac v nove a čiastočne alebo úplne zakryje slnečný disk. Aj na našej škole sme na hodinách prírodovedy a fyziky tento úkaz pozorovali. 

          • Naši minifutbalisti majstrami okresu

            27. 10. 2022

            Dňa 26.10.2022 sa uskutočnilo okresné kolo v minifutbale mladších žiakov. Naši chlapci pod vedením M. Hrušku a M Ruráka prešli svojou skupinou bez prehry, pričom porazili ZŠ Uhrovec 6:0, ZŠ Školská 14:0, ZŠ Duklianska 5:1 a Gymnázium 5:1, čím si zabezpečili postup do okresného finále. V ňom zvíťazili nad chlapcami zo ZŠ Gorazdova 2:0 a stali sa majstrami okresu.
            Školu reprezentovali: Múčka S., Kňaze J., Guga P., Scheer D., Boco T. zo VII.A a Molnár O., Reis J., Miklátek L., Kopčan M., Strempek M. zo VII.B. Chlapcom gratulujeme k peknému výsledku a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Zároveň im budeme držať palce v regionálnom kole.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

            27. 10. 2022

            V rámci 18. ročníka celoslovenského projektu „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“ sa dňa 24.10.2022 konalo toto podujatie aj v našej školskej knižnici. Zapojilo sa doň niekoľko tried na 1. stupni školy. Hlavná myšlienka bola: „Ako máme radi našu školskú knižnicu“. S deťmi sme si zvolili úpravu, lepenie a zveľaďovanie kníh v knižnici. Deti sa tak mohli aktívne zapojiť všetci do činnosti. Každé dieťa si do knižnice prinieslo lepiacu pásku, nožničky, gumu, umývali sme spoločne poličky. Deťom sa aktivita veľmi páčila, pretože videli a si aj skúsili, ako sa treba starať o knižnicu. Zistili, že do knižnice sa nechodí len požičiavať knihy, čítať, ale o knižnicu sa treba aj manuálnou prácou pričiniť a starať. Po tejto aktivite sme čítali z kníh, ktoré si deti vybrali. Po ukončení si každé dieťa požičalo knihu aj na domáce čítanie.

          • Šikovníci na krúžku

            24. 10. 2022

            Tento školský rok odštartoval v piatok krúžok Šikovníček pre žiakov 1.a 2. ročníka. Keďže bol tento deň aj Dňom jablka, nadviazali sme aj my na krúžku rôznymi aktivitami k tejto téme. Okrem maľovania jabĺčok sme si spestrili krúžok nácvikom piesne o jabĺčku s doprovodom klavíra. Záver krúžku sme venovali príprave jablkovo-mrkvového šalátu, ktorý mal u deti najväčší úspech.

          • Jazykový kurz pre 1. stupeň

            24. 10. 2022

            Aj v školskom roku 2022/2023 je na našej škole jazykový kurz anglického jazyka pre mladších žiakov (1. - 3. ročník). Tento jazykový kurz je dobrovoľný nad rámec vyučovania a zastrešuje ho škola Wattsenglish. Deti sa stretávajú vo štvrtok s lektorkou Miškou alebo v piatok s lektorom Dimitrim. Sympatickí lektori hravou formou pracujú s deťmi, dopĺňajú si slovnú zásobu a zlepšujú si výslovnosť. Deti sa tešia z nových anglických pesničiek a hier, pri ktorých prirodzene zapájajú angličtinu.

          • Exkurzia do múzea Danubiana

            24. 10. 2022

            Dňa 21.10.2022 navštívili žiaci 6. a 7.ročníka Bratislavu. Navštívili múzeum Danubiana. Je to múzeum moderného umenia a nachádza sa na peknom mieste, kde sa žiakom páčilo nielen samotné múzeum, ale aj jeho okolie. Vzniklo v roku 2000 a patrí k tým najmladším európskym múzeám moderného umenia. Toto múzeum toho ponúka oveľa viac ako klasické múzeá. Múzeum Danubiana pozostáva z veľkých sál na prízemí a na poschodí, v ktorých sa striedajú prehliadky popredných svetových umelcov. Súčasťou múzea je park, v ktorom sú prezentované veľkorozmerné sochárske diela. Exkurziu žiaci zavŕšili prehliadkou historického centra. Plní zážitkov sa šťastne vrátili domov.

          • Okresné kolo v cezpoľnom behu

            20. 10. 2022

            Dňa 20.10.2022 sa v mestskom parku v Bánovciach nad Bebravou konalo pod záštitou CVČ okresné kolo v cezpoľnom behu žiačok a žiakov ZŠ a SŠ. Bežkyne a bežci z našej školy obsadili vo všetkých kategóriach pódiové umiestnenia: 
            1.miesto - kategória žiačky 5.-7.ročník (Nižňanská, Richtáriková, Scheerová),
            1.miesto - kategória žiačky 8.-9.ročník (Zitová, Dmitriyev, Pavlíková),
            1.miesto - kategória žiaci 5.-7.ročník (Scheer, Guga, Nižňanský),
            2.miesto - kategória žiaci 8.-9.ročník (Urbánek, Herián, Mišina).
            V súťaži jednotlivcov si prvenstvo vo svojej kategórii vybehala Tamara Zitová (9.A) Damián Scheer (7.A)Na druhom pódiovom mieste sa umiestnila Paulína Richtáriková (6.A) a Patrik Guga (7.A). Bronz si vybojovala Nina Nižňanská (6.A)Všetkým bežcom srdečne gratulujeme a ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy.

          • Praveké staroveké hudobné nástroje

            19. 10. 2022

            Tradičnou aktivitou na hodinách hudobnej výchovy v 6.ročníku je tvorba nástrojov z ďalekých dôb praveku a staroveku. Aj tento rok sa žiakom to podarilo takéto nástroje vytvoriť a napodobniť. Na hodine hudobnej výchovy si ich mohli vyskúšať a aktivita detí viedla až k veselej  hre a spevu. Poďakovanie patrí nielen deťom, ale aj ich rodičom, ktorí im pri výrobe pomáhali.

          • Turisti na Bradle

            18. 10. 2022

            Bradlom a Kňažím Stolom sa v sobotu 15.10.2022 ozýval džavot detí z turistického krúžku. Veľký záujem o turistiku prejavili nielen deti, ale aj ich rodičia, čo nás nesmierne teší. Z Ľutova turisti vyrazili rezkým krokom a s úsmevom na tvári. Pozornému detskému oku neunikla ani jedna značka, náučná tabuľa, chránená rastlina či spod listov vykúkajúce huby. Kedže počasie prialo, boli dopriate aj krásne výhľady na okolité pohoria a naše mesto. Aj keď trošku unavení, ale s krásnymi zážitkami túru ukončili v Ľutove. Ďakujeme všetkým deťom, ale aj ich rodičom za prejavený záujem a tešíme sa na ďalšie spoločné túry.

          • Autosalón Nitra 2022

            18. 10. 2022

            Dňa 14.10.2022 sa naši deviataci zúčastnili 27.ročníka výstavy Autosalón Autoshow Nitra na výstavisku Agrokomplex v Nitre. Na autosalóne predstavujú vystavovatelia zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska na ploche 42 600 m2 17 značiek. Návštevníci mohli na výstavisku vidieť vozidlá Mercedes, Jaguar Land Rover, Kia, Volvo, Dongfeng, SsangYong, Fuso, Subaru, Dacia, Renault, Peugeot, Piaggio, Isuzu a Gaz. Slovenskú výstavnú premiéru má značka MG Motor a slovenský startup - malé mestské vozidlo Patak Rodster, Žiakov veľmi zaujala tradičná šou, ktorú zabezpečilo MotoTV Show. Predviedli sa v nej najlepší slovenskí stuntrideri. Policajný zbor SR predstavil počas autosalónu automobilovým nadšencom policajnú pumu značky Audi a VW Touareg, policajné motorky BMW, ale aj nepriestrelný policajný Mercedes, ktorý používajú nitrianski kukláči. Nechýbala ani prezentácia Hasičského a záchranného zboru, ktorý na pôde nitrianskeho výstaviska organizoval Majstrovstvá SR vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel. Ozbrojené sily SR priniesli na výstavisko vojenskú techniku a profesionálni vojaci predviedli dynamické ukážky bojov zblízka. Prezentoval sa aj Zbor väzenskej a justičnej stráže s praktickými ukážkami zásahovej jednotky v spolupráci so psami. Deti si mohli vyskúšať i virtuálnu realitu, zabaviť sa v Nintendo zóne, zahrať sa na najnovších strojoch značky Lenovo a ďalších herných značiek. Deviataci plní zážitkov sa šťastne vrátili domov.

          • Dopravný deň pre deti z mestských MŠ

            17. 10. 2022

            V piatok 14. októbra 2022 sa v našej škole uskutočnila tradičná jesenná aktivita - Dopravný deň pre deti z MŠ. V priestoroch školy mali pripravených šesť stanovíšť. V domácom prostredí privítala zástupkyňa riaditeľa školy Monika Uhrínová takmer 250 žiačikov. Na stanovištiach si deti nielen preverili svoje poznatky z oblasti dopravy, ale sa aj naučili niečo nové. Na prvom stanovišti ich čakali plastové farebné lietadielka a na chvíľu sa stali pilotmi. Najlepším pilotom bol ten, ktorý najďalej hodil lietadielko do diaľky. Na druhom stanovišti ich čakala jazda zručnosti s fúrikom pomedzi kužele. Vyhral ten, ktorý zaparkoval fúrik priamo do garáže. Na treťom stanovišti, priamo na dopravnom ihrisku, si zajazdili na kolobežkách. Víťazom bol ten, ktorý prešiel dopravné ihrisko bez porušenia pravidiel cestnej premávky. Ďalšou aktivitou bolo naučiť sa niečo z teórie pravidiel cestnej premávky: ako bezpečne prechádzať cez cestu a poznať dopravné značky. Ak deti dávali pozor, tak posledné dve stanovištia im nerobili problémy, pretože tu ich čakalo dokresľovanie dopravných značiek a skladačka papierových semaforov. Spokojné tváre detí nám prezradili, že si deti i pedagógovia tento deň užili, a nás utvrdili v tom, že hodiny príprav stáli za to. 

          • Exkurzia v Bratislave

            17. 10. 2022

            Dňa 14.10.2022 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili exkurzie do hlavého mesta Slovenska Bratislavy. Prehliadku mesta začali od budovy NR SR, pokračovali Bratislavským hradom a prehliadku zavŕšili pamiatkami historického centra mesta. Videli tiež Dóm Sv. Martina, Hlavné námestie pri Primaciálnom paláci, historickú budovu SND. Po nábreží Dunaja sa presunuli k SND, kde navštívili predstavenie Kubo. Síce unavení, ale plní zážitkov sa po exkurzii šťastne vrátili domov.

          • Exkurzia v Banskej Štiavnici

            13. 10. 2022

            Dňa 7.10.2022 žiaci 8. a 9.ročníka v rámci predmetu biológia absolvovali exkurziu do Banskej Štiavnice. Prvou zastávkou v tomto starobylom banskom meste bolo Banské múzeum v prírode s prehliadkou podzemia v štôlni Bartolomej. Pani sprievodkyňa nás oboznámila s históriou rudného baníctva v Banskej Štiavnici a stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20.storočia. Po vystrojení ochrannými pomôckami, prilbou, plášťom a lampášom, - sme vošli do podzemia. Pre niektorých to bolo po prvýkrát a niektorí museli prekonať svoj strach, či samých seba. Odmenou bol zážitok z prehliadky originálnych banských priestorov, kde to vyzerá presne tak, ako by sa v nich ťažilo ešte aj dnes. Najvzácnejším exponátom v podzemnej expozícii je Gápel na konský pohon, v povrchovej Náučno-geologickej expozícii, ktorá na malej ploche prezentuje geologický vývoj Slovenska, je to Kachelmanov vodnostĺpcový ťažný stroj.
            Ďalšou zástavkou bola Mineralogická expozícia Slovenského banského múzea. Nachádza sa v národnej kultúrnej pamiatke Berggericht - bývalý súd na Námestí svätej Trojice. Tu sme mohli obdivovať viac ako 400 druhov minerálov z lokalít celého sveta, ktoré sú usporiadané do súčasne platného taxonomického systému. Medzi najvzácnejšie exponáty patrí hessit z Rumunska, stefanit a polybazit z Hodruše a farmokosiderit z Novej Bane. Pozreli sme si aj banskú chodbu v tvare podkovy s dĺžkou 75 metrov s typickými spôsobmi výstuže a banskými vozíkmi - „huntíkmi“. Po krátkom občerstvení sme pokračovali v programe exkurzie. Navštívili sme lokalitu na vrchu Kamenná pri obci Vyhne, kde sa nachádza najväčšie kamenné more v sopečnej časti Karpát a jedno z najstarších chránených území na Slovensku. Prehliadkou kamenného mora sme program našej exkurzie naplnili. Unavení, ale plní zážitkov po krásnom dni sme sa šťastne vrátili domov.

          • Európsky deň jazykov na našej škole

            13. 10. 2022

            Každoročne, 26. septembra, si európske štáty na podnet Rady Európy pripomínajú deň jazykov. Má všetkých ľudí, najmä študentov podnietiť k záujmu o štúdium cudzích jazykov a podporiť ich v komunikácii v cudzích jazykoch. Pre prvý stupeň sme pripravili rôznorodé aktivity na vzbudenie záujmu o výučbu cudzieho jazyka. Druhý stupeň sa na hodinách venovaných Európskemu dňu jazykov zameral na názvy jazykov v európskych krajinách. Venovali sme sa okrajovo aj geografii, na mape Európy sme hľadali, kde sa dané štáty nachádzajú a akými jazykmi sa v nich hovorí.
            Hlavnou aktivitou pre druhý stupeň bol ale jazykový kvíz. Ten sa nachádzal na nástenke anglického jazyka a  obsahoval 15 otázok týkajúcich sa európskych jazykov. Otázky boli v slovenskom aj v anglickom jazyku. Žiakov chceme aj takýmto spôsobom priblížiť k rôznym európskym jazykom. Rovnako v nich chceme vzbudiť záujem o ďalšie jazyky, ktoré môžu študovať na stredných školách. Do kvízu sa zapojilo celkovo 76 žiakov, z toho ocenení boli pätnásti. Najúspešnejšou riešiteľkou kvízu bola Soňa Bulejčíková zo 6.C (15b), ktorá bola ocenená sladkosťou a vecnou cenou. Ceny dostali aj ďalší úspešní riešitelia (14-9b) kvízu. Veríme, že aktivity žiakov zaujali a aspoň trochu ich priblížili k učeniu sa cudzieho jazyka.

          • Stredoškolák 2022

            11. 10. 2022

            Dňa 6.10.2022 sa žiaci 9.ročníka zúčastnili výstavy stredných škôl „Stredoškolák hrdina remesla“, ktorá sa konala v areáli výstaviska EXPO CENTER v Trenčíne. Výstava je zameraná na prezentáciu stredných škôl v rôznych oblastiach, ako strojárstvo, elektrotechnika, energetika, stavebníctvo, chémia, drevárstvo, nábytkárstvo, odevníctvo, sklárstvo, umenie, ekonomika, poľnohospodárstvo, obchod a služby.
            Žiaci navštívili stánky jednotlivých stredných škôl, kde získali informácie ohľadom ponúkaných študijných a učebných odborov. Dostali odpovede na otázky, ktoré ich zaujímali. Žiaci sa mohli zapojiť do praktických ukážok z výučby – poskytnutie prvej pomoci pri úraze.
            Zástupcovia stredných škôl im darovali prospekty a malé darčeky. Na nádvorí areálu na žiakov čakali ukážky zásahu hasičov a výučby kynológie a tanečné vystúpenie.
            Našich žiakov výstava zaujala. Veríme, že sprostredkované informácie pomôžu deviatakom pri rozhodovaní, kam budú smerovať ich kroky po skončení základnej školy.

          • Exkurzia vo Fructope

            7. 10. 2022

            V rámci environmentálnej výchovy sa žiaci 3.ročníka zúčastnili exkurzie, kde navštívili firmu Fructop Ostratice. Pán Minarovič, ktorý má na starosti výrobu ovocných štiav, ochotne odpovedal na zvedavé otázky a pohostil ich chutnými sušenými jabĺčkami a slivkami. Previedol nás celou výrobou podniku od muštárne až po sušenie ovocia. O pestovaní jednotlivých odrôd stromov nám zaujímavo porozprával riaditeľ podniku Ing. Miloš Sabo. Spolu s ním sme navštívili ovocné sady, kde sme ochutnali rôzne odrody jabĺčok. Exkurziu sme zakončili návštevou predajne podniku, kde si deti mohli zakúpiť rôzne ovocné dobroty. Deti si z exkurzie odniesli mnoho zážitkov a chutí, ktoré ich obohatili.

          • Keď je povolanie záľubou

            7. 10. 2022

            Najlepším výberom budúceho povolanie je to, ktoré je zároveň našou záľubou. Vtedy je to krásne pre všetkých. Túto skutočnosť sme videli i v stredu 5. októbra 2022, kedy nás navštívila naša bývalá žiačka Evelína Bobušová. Pre svoje povolanie si vybrala pôsobenie v armáde. Svojou cieľavedomosťou sa „prebojovala“ až do radov študentov Akadémie Ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši. V rámci svojho osobného voľna deťom v ŠKD ukázala kúsok z vojenského života študentov. Prajeme Evelíne, aby sa jej život vydaril podľa jej predstáv.

    • Kontakty

      • Základná škola, Partizánska 6, 957 01 Bánovce nad Bebravou
      • Kancelária školy: 038/760 3424; Riaditeľ školy: 0908 752 511
      • Partizánska 6, 957 01 Bánovce nad Bebravou Bánovce nad Bebravou Slovakia
      • Vedúca školskej jedálne: 038/760 3862
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje